E N

Amerikai bevándorlók az 1900-as évek elején

A jobb élet reményében Amerikába érkező bevándorlókról a híres fotográfus, Lewis Hine készítette a fényképeket. Lewis Wickes Hine (Oshkosh, 1874. szeptember 26. – Hastings-on-Hudson, 1940. november 4.) amerikai fotográfus, szociológus.Édesapját fiatalon egy balesetben vesztette el. Hine, hogy családja számára biztosítani tudja a megélhetést munkát vállalt. A chicagói, a columbiai majd a New York-i Egyetemen tanult szociológiát. Fotográfiai ismereteit autodidakta módon sajátította el. Tudását New York-ban az Ethical Culture School-ban kamatoztathatta. Diákjaival ellátogatott Ellis Island-re, ahol a bevándorlókról készítettek felvételeket.

Lewis Hine, amerikai bevándorlók
Lewis Hine portréja

Lewis Hine, amerikai bevándorlók

1906-l a Russell Sage Foundation munkatársaként a Pittsburgh Study szociológiai kutatás keretében Pittsburghvárosában acélipari munkások mindennapjait dokumentálta. 1908-tól a gyermekmunka felszámolásért küzdő National Child Labor Committee (NCLC) alkalmazásában járta az országot. Több mint egy évtizeden keresztülfotózta a gyermekmunkások viszontagságos életét.

Lewis Hine, amerikai bevándorlók

Lewis Hine 1940. november 4-én, 66 évesen hunyt el egy operációt követően. Halála után fia, Croydon felvételeit és negatívjait a Photo League-nek adományozta. A Photo League-t 1951-ben felszámolták. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma jelezte szándékát a Hine hagyaték átvételére, de ez nem valósult meg: a fotók végül a George Eastman House-hoz és a Kongresszusi Könyvtárhoz kerültek.

Lewis Hine, amerikai bevándorlók

Lewis Hine, amerikai bevándorlók

A fotográfusnak a világ minden részéről érkező bevándorlókat sikerült megörökítenie. Többek közt indiai, szlovák, görög, olasz, albán, algériai, orosz, német, guadeloupei, román, holland, norvég és dán bevándorlókat is lefényképezett, amikor megérkeztek Ellis Island-re.

Forrás: http://www.erdekesvilag.hu/amerikai-bevandorlok-az-1900-as-evek-elejen/

Videók

Szervezetek

Bemutatkozunk >

2013 © ColourSchool 2013/14

Minden jog fenntartva!
info@colourschool.hu
pedagogus@colourschool.hu


1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky 36-38.

Webfejlesztés: Pont Ez
Design: Egoramedia