E N

a ColourSchool2-ről

Eredet

A ColourSchool2 immár harmadik generációja a bevándorlók megismerését és integrációját elősegítő programnak.

A projekt szellemiségét az Odeon Lloyd Moziban megrendezett Colours Fesztivál indította el 2012 tavaszán, amely a hazánkban élő bevándorlók kultúráját mutatta be filmvetítéseken, kiállításokon, koncerteken, beszélgetéseken és étel-ital kóstolókon keresztül (ennek folytatása 2014-ben Colours Fesztivál 2.0)

Utóda, a 2012/2013-as tanévben megvalósított ColourSchool, ami már célkitűzéseiben megegyező, módszereiben hasonló koncepciót alkalmazott a ColourSchool2 programjához.

Feladatunk

A film- és pszichodráma módszereit ötvözve, tizenhat középiskolai osztály tanulóinak a bevándorláshoz kapcsolódó ismeretterjesztő és élményeken alapuló interaktív foglalkozás végrehajtása.

Célunk

A tanulók bevándorlással kapcsolatos ismereteinek bővítése, szociális érzékenységük, társadalmi tudatosságuk és nyitottságuk serkentése, ezáltal pedig a Magyarországon élő bevándorlók, főként a harmadik országbeli állampolgárok elfogadottságának javítása, társadalmi beilleszkedésük megkönnyítése.

A foglalkozások és az önálló munka mélyíti a tanulók önmagukról és másokról szerzett ismereteit, így a világról és önnön világukról alkotott progresszív szemléletformálást motivál.

Módszerünk

A tanév során minden osztály két alkalommal vesz részt a 120 és 150 perces foglalkozásokon a Kino Cafe moziban. A műhelymunkákat szakképzett drámapedagógus vezeti, aki az első szakaszban egy film előre kiválasztott részleteit vetíti le a diákoknak, majd a kiváltott vizuális élményt a pszichodráma eszközeivel - játék, drámajáték, beszélgetés és vita- ötvözve, innovatív interpretációs horizontot nyit meg a bevándorlás élményének átérzésében és megértésében.

A két foglakozás között a tanulók fotósorozatot készítenek egy bevándorló életéről, hétköznapjairól, ami élményalapú, közvetlen tapasztalatszerzést nyújt a diákoknak. A fotók a Galéria  és a facebook-oldalunkon is megtekinthetőek és likeolhatóak. A szavazáson legtöbb szavazatot elérő fotósorozatokból az évadzáró rendezvényen kiállítást szervezünk, készítőiket megjutalmazzuk. 

A záró- és egyúttal elemző szakaszban a tanulók egymás munkáit elemzik és értelmezik megadott szempontok alapján, majd egy foglalkozásra invitált bevándorló közreműködésével interaktív módon ismerkedhetnek a bevándorló perspektívájával.

A facebook oldalunkkal kommunikációs teret biztosítunk a diákok és a téma iránt érdeklődök számára, ahol a bevándorlással kapcsolatos friss hírekről, információkról, aktuális eseményekről tájékozódhatnak, valamint megoszthatják egymással, az ezzel kapcsolatos véleményüket, tapasztalataikat.  

 

A projekt az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg.

 

A projekt száma: EIA/2013/1.2.4.

Videók

Szervezetek

Bemutatkozunk >

2013 © ColourSchool 2013/14

Minden jog fenntartva!
info@colourschool.hu
pedagogus@colourschool.hu


1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky 36-38.

Webfejlesztés: Pont Ez
Design: Egoramedia